Laura Celis Dietiste

Contacteer ons!
03 500 08 38

Contact

Laat u verleiden door de gezonde keuken.

Heerlijke gezonde recepten aangepast naar uw smaak

Bent u op zoek naar lekkere gezonde recepten om thuis te proberen? Wenst u kleine tips om de gerechten aan te passen volgens uw persoonlijke smaak? Dan kan u hier enkele simpele en gezonde maaltijden bekijken.

Gezonde en seizoensgebonden gerechten

Om uw maaltijd zo vers en gezond mogelijk te houden, plaats ik op deze pagina steeds seizoensgebonden gerechten. Zo heeft u in geen tijd een lunch, diner, tussendoortje of ontbijt op tafel dat het hele jaar binnen uw dieet past.

U kan de gerechten volgens uw smaak en behoeften lichtjes aanpassen. Graag kan u bij mij rond Lier terecht voor concrete tips en adviezen. Zo zijn de dieet recepten werkelijk voor iedereen!

Zomerse gerechten

Aperitiefhapje: gazpacho

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 350 ml passata (gezeefde tomatenpuree)
  • 2 rode paprika’s
  • 1 groene paprika
  • ½ komkommer
  • 3 zoetzure augurken
  • 1 rode ui
  • 6 ijsblokjes
  • (1 el olijfolie)
  • 2 el rodewijnazijn of balsamicoazijn

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 250°C (grilstand).
  • Maak de paprika’s en de ui schoon. Snijd de paprika’s doormidden. Snipper 1 helft van de ui fijn en snijd de andere helft in parten. Snijd de groene paprika in kleine blokjes.
  • Leg de rode paprika’s op een bakpapier op een bakplaat met hun bolle kant naar boven. Gril de paprika’s zodat de schil een beetje zwart ziet. Haal de paprika’s dan uit de oven en pel deze.
  • Snijd de komkommer en augurken in stukken.
  • Doe de passata, de gegrilde paprika’s, de komkommer, de augurken en de grof gesneden ui in een blender of een hoge beker. Mix alles fijn.
  • Voeg de azijn, olie en ijsblokjes toe. Mix tot een gladde soep.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Serveer in glas en werk af met de fijngesneden paprika en ui.

TIP: Om tijd te besparen kan je de rode paprika’s ook met schil gebruiken.

Je kan nog extra kcal besparen door de olie weg te laten.

Voedingswaarde per portie: 58 kcal

Zonder olijfolie: 42 kcal

  


 

Hoofdgerecht: maaltijdsalade met kip en kerriedressing

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • ¼ krop fijngesneden ijsbergsla
  • 100 gram rucola
  • 1 kleine broccoli
  • 3 tomaten
  • 6 middelgrote aardappelen
  • 300 gram gerookte kip
  • 1 avocado
  • 2 nectarines
  • 2 lente-uien
  • Enkele sprieten bieslook
  • 100 ml magere yoghurt
  • 25 ml (light) mayonaise
  • 1 el kerriepoeder

Bereidingswijze

  • Was alle groenten en maak ze schoon.
  • Kook de aardappelen (ongeschild) gaar, laat ze een beetje afkoelen.
  • Versnijd de broccoli in kleine roosjes. Kook de roosjes ongeveer 5 minuten beetgaar. Spoel met koud water af.
  • Snijd de tomaten in kwartjes.
  • Verwijder de pit van de nectarines en snijd er schijfjes van.
  • Snijd de lente-uien in ringetjes.
  • Snijd de kip in plakjes. Maak ze warm in een antiaanbakpan.
  • Meng de ingrediënten voor dressing onder elkaar ( magere yoghurt, mayonaise, kerriepoeder en fijngesneden bieslook).
  • Snijd de avocado in stukjes.
  • Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes.
  • Serveer de salade en verdeel hierover 1 el dressing.

Voedingswaarde per portie: 385 kcal

  


 

Nagerecht: mango-kaastaart

Ingrediënten (voor 8 personen = 1 taart)

  • 8 blaadjes gelatine
  • 700 gram magere platte kaas
  • 6 el zoetstof (bv. sucralose)
  • 1 vanillestokje
  • 350 ml mangosap/puree
  • 1 mango
  • 3 eiwitten

Bereidingswijze

  • Week 6 gelatineblaadjes in koud water.
  • Verwarm 100 ml mangosap. Snijd de vanillestok open en schraap de zaadjes eruit, meng de vanillestok met de zaadjes onder het mangosap.
  • Meng de platte kaas met de zoetstof.
  • Neem het mangosap van het vuur en haal de vanillestok uit het mangosap.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit.
  • Voeg de rest van het sap toe (bewaar nog 50 ml mangosap) en roer geleidelijk de gelatineblaadjes door het mangosap. Voeg de kaasmassa toe en laat lichtjes opstijven.
  • Klop de 3 eiwitten stijf en spatel onder de kaasmassa.
  • Versnijd de mango in schijfjes. Leg de schijfjes mango in de springvorm.
  • Verdeel het mengsel in de springvorm.
  • Laat gedurende 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Verwarm een kleine bodem mangosap.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in het mangosap en voeg de rest van het sap toe.
  • Giet voorzichtig over de taart en zet nog even in de koelkast.
  • Serveer de taart.

 

Voedingswaarde per portie: 116 kcal

Tip: Je kan vruchtensap of puree gebruiken uit de diepvries.


 

Winterse gerechten

Aperitiefhapje: Salade van tarbot op volkoren brood

 Ingrediënten (voor 4 persoon)

  • 200 gram tarbot (mogen minder mooie stukken zijn)
  • 1 hardgekookt ei
  • 2 eetlepels extra light mayonaise (of 1 eetlepel mayonaise + 1 eetlepel magere yoghurt)
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 50 gram rucola
  • 4 kleine sneden volkoren brood of 4 sneden van een volkoren stokbrood
  • ½ citroen
  • peterselie, versnipperd
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Pocheer de tarbot.
  • Plet de vis en het hardgekookte ei. Meng de vis, ei, mayonaise, peterselie en sjalot.
  • Breng op smaak met peper, zout en citroensap/zeste.
  • Dresseer op bruin brood en werk af met rucola.

TIP: Je kan dit ook serveren in een glaasje met fijngesneden zure appel. 


 

Hoofdgerecht: Hinderagout, pompoenpuree met peper en gebakken bospaddenstoelen

 Ingrediënten (voor 4 persoon)

  • 400 gram hindefilet
  • 4 uien
  • 1 potimarron (vaste pompoen)
  • 750 gram bospaddenstoelen
  • 600 gram bloemige aardappelen
  • 50 gram tomatenpuree
  • Scheutje halfvolle melk
  • Bladpeterselie, fijngehakt

Ingrediënten voor de marinade

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels appel(kers)azijn
  • 1 ui (versneden in grove stukken)
  • 2 wortelen (versneden in grove stukken)
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • ½ eetlepel peperkorrels (geplet)
  • kruidentuiltje (tijm, laurier en peterselie)
  • 1 bolletje look

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees een dag vooraf in grote stukken en doe het samen met olijfolie, appelazijn, de ui, de wortelen, het kruidentuiltje, de jeneverbessen, de peperkorrels en enkele volledige teentjes look in een slakom. Dek af en laat 24 uur marineren in de koelkast.
  • Laat het vlees uitlekken en bak het op een hoog vuur in een braadpan tot het bruin kleurt. Voeg er de marinade en de tomatenpuree aan toe. Laat gedurende minstens 1u30 op een zacht vuurtje sudderen met het deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de pompoen, aardappelen, bospaddenstoelen, uien en overige knoflook schoon.
  • Hak de uien in vieren. Stoof ze gedurende 40 min. op een zacht vuur in 1 eetlepel olie gaar, samen met de hele teentjes look, in een pan met deksel.
  • Snijd de pompoen en aardappelen in stukken. Kook ze samen gedurende 25-30 min. in water. Giet af en pureer. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Werk eventueel af met een scheutje halfvolle melk.
  • Zet het vlees apart zodra het lekker zacht is. Zeef de saus en laat ze als dat nodig blijkt nog wat indikken op het vuur. Kruid verder naar smaak. Leg het vlees en de afzonderlijk bereide look en uien in de saus. Houd warm.
  • Bak in een braadpan de bospaddenstoelen op een hoog vuur in een antiaanbakpan zonder vetstof. Meng er de gehakte bladpeterselie onder. Kruid achteraf met peper en zout.
  • Serveer de ragout met de puree en de paddenstoelen.

 

Nagerecht: Tiramisu

 Ingrediënten (voor 5 persoon)

  • 300 gram platte kaas, mager
  • 200 gram ricotta
  • 4 eetlepels zoetstof
  • 1 hoeveelheid, naar smaak amandel extract (2-3 druppels)
  • 3 koffielepels cacao poeder, ongezoet
  • zwarte koffie
  • 100 gram lange vingers

Bereidingswijze

  • Meng de platte kaas, ricotta, zoetstof en het extract tot een romige massa.
  • Halveer de lange vingers en doop ze in de hete koffie. Leg daarna 1/3 van de lange vingers op de bodem van de cakevorm of individuele potjes. Schep hier 1/3 van het platte kaas mengsel op. Herhaal dit op dezelfde manier voor een tweede en derde laag. Strooi nog geen cacao op de laatste laag.
  • Bedek de tiramisu met folie en zet 2u in de koelkast.
  • Verwijder voor het serveren voorzichtig de folie en bestrooi met cacao poeder.

 

Havermout met blauwe bessen en amandelen

 Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 30 gram havermoutvlokken
  • 200 ml halfvolle melk
  • kaneel
  • zoetstof
  • 20 stuks blauwe bessen
  • 1 koffielepel amandelschilfers

Bereidingswijze

 

  • Meng de havermout, kaneel en de melk in een kom. (eventueel even opwarmen in de microgolfoven)
  • Voeg de blauwe bessen toe.
  • Werk af met amandelschilfers en wat zoetstof.

 

Roereitje met gerookte zalm en toast

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 2 eieren
  • 25 gram light roomkaas natuur of met kruiden
  • 20 ml halfvolle melk
  • 1 snede gerookte zalm
  • 1 snede volkoren brood
  • 1 kfl zonnebloemolie
  • bieslook en peper

Bereidingswijze

  • Roer de eitjes los met de melk.
  • Laat de olie warm worden in een pan en bak het eitje terwijl je roert met een vork. Breng op smaak met peper en fijngesnipperde bieslook.
  • Rooster de snede brood. 
  • Presenteer het eitje met de toast en werk af met een sneetje gerookte zalm, de light roomkaas en bieslook.

 

   


 

Pompoensoep

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 ui, gesnipperd 
  • 2 teentjes look, geplet 
  • 250 gram wortelen, in blokjes
  • 1 kg pompoen, in blokjes 
  • 1 l kippenbouillon 
  • 1 bos peterselie 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel light roomkaas 
  • Peper, zout en nootmuskaat.

Bereidingswijze

  • Fruit de ui en de look in 1 eetlepel olie. 
  • Doe er de pompoen- en wortelblokjes bij en laat 5 minuten garen op een zacht vuur. (Hou enkele stukjes pompoen apart.)
  • Giet de bouillon erbij en laat +-20 minuten koken tot de pompoen zacht wordt. 
  • Mix de soep fijn en kruid af. Werk af met de light roomkaas.
  • Gril enkele stukjes pompoen tussen een grill of in een grillpan.
  • Mix en dien op met de pompoenstukjes en peterselie.

   


 

Macaroni met groenten, hespblokjes en kaassaus

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 240 gram ongekookte volkoren pasta 
  • 1 rode paprika 
  • 1 wortel 
  • 2 tomaten 
  • 200 gram broccoli 
  • 200 gram champignons 
  • 1 ui 
  • 400 gram ontvette hespenblokjes
  • 125 gram light (kruiden)roomkaas
  • 1 eetlepel olie
  • Peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Pasta koken volgens de verpakking.
  • Maak de groenten schoon.
  • Pel te tomaten en versnijd in dobbelsteentjes.
  • Versnijd de paprika, wortel, champignons en ui. Verdeel de broccoli in roosjes.
  • Kook de broccoliroosjes gaar en stoof de overige groenten in de olie. 
  • Voeg de hespenblokjes toe aan de gestoofde groenten. 
  • Voeg de light (kruiden)roomkaas toe aan de gestoofde groenten. 
  • Meng de groentesaus, broccoliroosjes en volkoren macaroni.

   


 

Gevulde aardappel met groenten en mozzarella

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 grote aardappelen
  • 4 tomaten
  • 2 wortels
  • 1 teentje knoflook
  • 2 lente-uien
  • 200 gram rucola
  • 4 takjes basilicum
  • 1 bol light mozzarella
  • 16 zwarte olijven (ontpit)
  • 16 zongedroogde tomaten
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225°C. Spoel de aardappelen. Prik ze een paar keer in en wikkel ze apart in aluminiumfolie. Leg ze 45 minuten in de oven, en keer ze halverwege de gaartijd om.
  • Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Snipper de helft van het basilicum en meng met de tomaten. Pel en pers de knoflook en doe hem erbij. Kruid met peper en zout.
  • Snij de wortels in kleine dobbelsteentjes. Snij de olijven, zongedroogde tomaatjes, lente-ui en mozzarella in stukjes en meng alles.
  • Halveer de gare aardappelen, hol ze binnenin wat uit en snij het kruim in stukjes. Meng het kruim onder het wortelmengsel.
  • Zet de oven op de grillstand. 
  • Vul de aardappelen met het wortelmengsel en plaats de aardappelen nog 5 minuten in de oven. 
  • Dresseer met rucola, basilicum en de tomatenmengeling.

 


 

Professionele opleiding als hulpkok

Tijdens mijn bacheloropleiding voedings- en dieetkunde kreeg ik de nodige basis om gezond voedingsadvies mee te geven.
Koken is mijn passie, waardoor ik een extra opleiding tot hulpkok volgde bij CVO Antwerpen. Ik geef dan ook graag mijn kennis omtrent lekkere en gezonde maaltijden door aan mijn patiënten.

Wilt u meer informatie over de recepten of wenst u meteen een afspraak te maken? Contacteer me dan vandaag nog!